Wina

            W tym miejscu bedziemy Państwu przedstawiać nasze wina, które poddawane są różnym próbom, ocenom technicznym, degustacjom. Oceny te mają nam podpowiadać w jakich kierunkach powinna iść winifikacja aby uzyskać jak najlepsze walory smakowe oddające charakter każdego wina. Ponieważ winnice są jeszcze młode, tak i wino będzie jeszcze udoskonalane, jednak odmiany z których produkowane są wina pozostaną w większości niezmienione. W roku 2013 PRZEWORSKIE WINNICE zakończyły proces rejestracji winnic i przetwórni, od 2014 roku istnieje możliwość zakupu i degustacji naszych win. Od 2015 roku nasze winnice sprzedają wino mszalne. W 2019 dostępne będzie również wino musujące MAGDALENA produkowane metodą tradycyjną z odmian Chardonnay i Pinot Noire, a w 2020 roku( w okrągłe urodziny), również wino BARBARA z odmiany Muscaris.

Projekty etykiet – RS-Druk w Rzeszowie,. Grfika – Dariusz Rosół


Odmiany – Palava, Gewurztraminer, Pinot Gris

Wino o delikatnym wręcz ulotnym aromacie płatków róży i liczi. Zrównoważona kwasowość nie stłumiona nadmiernym alkoholem.

Temperatura serwowania – 12o C

Paulina – subtelna, najlepsza jako młoda, po cierpliwym czekaniu, zyskuje na jakości

– moja córka

Odmiany – Seyval Blanc, Bianca

Wino o aromacie zielonego jabłuszka, agrestu, gdy starsze ujawniają się aromaty gruszki i melona

 

Temperatura serwowania – 12o C

Zofia – konkretna, zdecydowana, z wiekiem łagodnieje i bardzo zyskuje na jakości

– moja mama

Odmiany – Solaris + 10% Riesling

Wino o aromacie cytrusów, owoców tropikalnych, po rocznym dojrzewaniu w butelce wzbogaca się o aromaty kwiatów lipy i miodu

 

Temperatura serwowania – 12o C – 14o C

Agnieszka – pachnąca, stanowcza, potrafi zaskakiwać, łagodna wieczorem, rześka rankiem.

– moja siostra


Odmiany – Hibernal + 15% Riesling

Wino o aromacie liści porzeczki, miety i pokrzywy, w tle zielone jabłuszko i nuty terpenowe

 

Temperatura serwowania – 12o C – 14o C

Elżbieta – czuła i ciepła, zawsze radosna nawet w smutku, inspirująca i wymagająca.

– moja żona

Odmiany – Solaris, Hibernal

Wino z przetrzymywanych dłużej owoców, z bursztynową skórką, dłuższa maceracja skórek. Zdecydowanie nadające się do deserów.

 

Temperatura serwowania – 14o C

Maria – uśmiechnięta, ciepła, zaradna, pocieszająca – dobra na każdą okazję.

– taka była moja babcia

– Ona była na prawdę moja

Odmiany – Pinot Noire i Zweigeltrebe

Wino o aromacie czerwonej porzeczki, truskawki i wiśni, świetne jako aperitif w letnie upalne dni, również do sałatek, potraw z łososia

 

Temperatura serwowania – 12o C – 14o C

Maciej – ambitny, trochę surowy, potrzeba do niego cierpliwości, wie jak  pokazać swoje walory.

– mój syn


Odmiany – Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo

Wino o aromacie maliny, truskawki, wiśni i rabarbaru bez przesadnej słodyczy i nadmiernego alkoholu, bardzo dobre do deserów lub jako aperitif.

 

Temperatura serwowania – 14o C

Kazimierz – przyjemny, trochę zbyt wylewny, ale taki "do rany przyłóż", pomocny i wyrozumiały

– taki był mój tata

Odmiana – Dornfelder

Wino o delikatnym aromacie wiśni, jeżyny jako młode – stersze wzbogacone o dębowe nuty, zaskakuje delikatną wanilią i gorzką czekoladą

Temperatura serwowania – 16o C

Jacek – młody – trochę kapryśny, z wiekiem dobrze rokuje, dobrze się starzeje, potrafi słuchać

– mój brat

Odmiana – Cabernet Dorsa

Wino o zdecydowanym aromacie wiśni, czereśni, czarnej porzeczki  w typie bordoskim – dobrze zbudowane wino z potencjałem do leżakowania.

Temperatura serwowania – 16o C

Aleksander – zdecydowany, dobrze dojrzewający, zna swoją wartość, konkretny, ale i odznaczający się empatią.

– mój brat

Odmiana – Regent + 10% Pinot Noire

Wino dobrze zbudowane, cieliste, ale łagodne, o aromacie wiśni, czereśni, czarnego pieprzu  z potencjałem do leżakowania.

Temperatura serwowania – 16o C

Dariusz – czuły, spontaniczny, dobry na wieczory we dwoje, z wiekiem łagodnieje, potrafi zauważyć i docenić wszystkich wyżej wymienionych

– o mnie dyktowała moja żona 🙂